ЗАЛИШ ВІДГУК АБО ФОТО, І ОТРИМАЙ ЗНИЖКУ 7% ДЕТАЛЬНІШЕ

(063) 8315856
(098) 3441078
Грамотна розстановка стелажів

Грамотна розстановка стелажів

Грамотне планування розміщення устаткування в магазині забезпечує ефективне використання площі, а також скорочує час споживача на пошук необхідного товару. Також може істотно вплинути на стимулювання покупців зробити незаплановані покупки. Щоб зрозуміти, яке розміщення ідеально підходить вашій роздрібній точці, варто розглянути основні типи розстановки.

Розташування обладнання за типовим принципом

Побудова стелажів і продукції вторговому залі має бути доступним для споживача з достатнім оглядом. Схематично торгове обладнання розміщується на кшталт «грати». Тобто, стелажі встановлюють лінійно, розділяючи їх проходами певної ширини. Слід дотримуватися наступних пропорцій:

  • чим вище стелаж, тим ширше залишається прохід;
  • в торговій точці, де передбачено переміщення клієнтів тільки з кошиками, слід залишити ширину проходу близько 0,8 метра;
  • варто збільшити відстань до двохметрів, якщо клієнтами використовуються візки;
  • відстань біля низьких стелажівповинна бути не менше одного метра.

Багато магазинів часто використовують розстановку стелажів за лінійним типом, що значно полегшує пересування потоку покупців. При цьому не варто робити стелажі занадто довгими,інакше споживач швидко втомиться.

Оптимальне розміщення планування лінійного типу:

  • поперечне розміщення -розстановка перпендикулярно входу;
  • поздовжнє побудова - розстановка стелажів уздовж торгової площі;
  • змішаний тип - об'єднані поперечні і поздовжні варіанти.

Щоб визначитися з найбільш комфортним видом планування, слід враховувати форму і габарити приміщення. Узалі невеликої глибини до десяти метрів не встановлюйте стелажі великої висоти, крім того їх раціональніше розмістити уздовж бічних стін. У більш глибокому просторі краще зробити поперечну розстановку.

Основні типи побудови торгового обладнання

Розташування стелажів за принципом «решітка» допускає й інші варіанти компоновки стелажів. Для оптимізації торгового процесу підійде принцип «Граблі». Тут все просто  - довгу стіну приміщення залишають вільною, а стелажі розставляють паралельно короткій стіні.

Другий варіант за типом сітки. Уздовж довгої стіни ставиться обладнання паралельними рядами. Один з поширених способів при плануванні торгової зони. В цьому випадку залишається багато місця для шаф, вітрин і грамотно організований купівельний потік.

За принципом діагоналі також можна розмістити стелажі, під кутом до стіни. Хоча вийде більша витрата вільного простору, зате доступ до продукції буде відкритий, що збільшує активність покупців.

 21/02/2021
 (276 переглядів)